Lingvisme

En blogg om språk – skrevet av lingvistikere

Hva betyr pandemiplanlegging?

with 3 comments

Sammensatte ord er spesielle på flere måter. En av dem er at forholdet mellom delene (ordene) de består av, varierer veldig. Det klassiske eksempelet er barnefilm versus dyrefilm – hvem ser på de to typene film, og hva handler de om? Et annet eksempel er himmelblå og bilsyk – forholdet mellom himmel og blå er sammenligning, mens ingen (eller svært få) vil tolke relasjonen mellom bil og syk på den samme måten. Relasjonen er heller ikke «sted», man er ikke nødvendigvis bilsyk selv om man er syk i en bil. Årsak er nok det nærmeste vi kommer for denne sammensetninga.

Det er konvensjon og kunnskaper om den virkelige verden som avgjør hva slags tolkning sammensatte ord får. Blåbær er en type bær, men ikke alle type blå bær er blåbær. Dette er ikke opplagt ut fra hvordan sammensetninga er bygd opp, men forutsetter at vi veit at blåbær er bærene til planten Vaccinium myrtillus.

Noen ganger kan ulike verdenssyn styre hvordan man tolker et sammensatt ord. Pandemiplanlegging for å ta et dagsaktuelt eksempel. De fleste jeg kjenner vil forstå ordet som «planlegging for en epidemi», «planlegging for hva man skal gjøre hvis en epidemi oppstår». Andre, som for eksempel «nyhets»sida Nyhetsspeilet, tolker sammensetninga som «planlegge en epidemi», altså direkte objekt! De har skrevet e-post til Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet, og spurt hvor lenge han har jobba med pandemier.

Hvor lenge har du hatt “pandemi” (pandemisk planlegging) som ditt arbeidsområde?

Aavitsland svarer:

Jeg har jobbet med pandemiplanlegging i rundt ti år, tenker jeg

Nyhetsspeilets konklusjon?

Folkehelseinstituttet har planlagt pandemien i lang tid

Her ser vi altså hvordan feiltolking av relasjonen mellom sammensetningsledd kan føre til skremmende konklusjoner 😉

Reklamer

Written by Eli Anne

november 20, 2009 kl. 08:35

Publisert i sammensetninger

3 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Da jeg var mindre var Golfkrigene på tv med snakk om biologiske og kjemiske våpen. I den sammenhengen kunne nok pandemiplanlegging få en annen betydelse enn ordet har i dag.

  Marit

  november 20, 2009 at 15:38

 2. Eller, hvordan myndighetene utnytter helt uskyldige lingvistiske fenomener, som dette, til å forkle nytale som gammeltale! La oss, i skepsisens navn, ikke la den muligheten være unevnt.

  Idar

  november 20, 2009 at 19:09

 3. […] Mistolkes den usynlige kraften, kan det oppstå festlige misforståelser, som da våre alles kjære venner på Nyhetsspeilet trodde folkehelseinstituttets pandemiplanleggere hold…. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: