Lingvisme

En blogg om språk – skrevet av lingvistikere

Helse schmelse

with 5 comments

Jeg så denne annonsa i dag:

Men hva er det egentlig den forebygger? Jeg regner vel med at de har tenkt noe sånt som «denne madrassen er forebyggende, og den gir helse», og at helseforebyggende dermed er analogt med helsetrøye. Men generelt er sammensetninger med forebyggende som etterledd av en litt annen karakter…

Reklamer

Written by Eli Anne

desember 17, 2009 kl. 14:59

Publisert i ord, sammensetninger

5 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg har observert at ordet helseforebyggende er brukt istedenfor helsefremmende de senere årene. Uttrykket "helseforebyggende arbeid" gir mange google-treff. Ironisk nok ser det ut til at uttrykket er særlig innarbeidet nettopp blant de som driver forebyggende arbeid. I mitt hode betyr helseforebyggende arbeid det motsatte av forebyggende helsearbeid. Er det jeg eller forebyggerne som er på villspor?

  bloggenanne

  desember 18, 2009 at 10:53

 2. Jeg reagerer også på det, mitt første instinkt er å tolke "helse" som direkte objekt til "forebygge", på linje med "skadeforebyggende" etc.

  Panne

  desember 19, 2009 at 10:03

 3. Google gir flere eksempler på nyttig forebyggende arbeid:"Men som livsforebyggende tiltak ville det være mye mer effektivt om vi nektet alle menn under 30 år førerkort, enn om vi sperret inne alle psykotiske i Norge.""Dette prosjektet setter søkelyset spesielt mot samlivsforebyggende tiltak for foreldrenes parforhold.""Det virker slik at bare vi er villige til å betale avgifter så blir miljøet bedre , uavhengig om de innbetalte midlene benyttes til miljøforebyggende tiltak eller ikke.""Arbeidsmiljøforebyggende tiltak som bedrer det følelsesmessige klimaet i bedriften (sykehuset) og skaper forutsigbarhet og trygghet, er viktig for å redusere forekomsten av utbrenthet."

  A.

  desember 20, 2009 at 00:59

 4. …og fra Politiets Fellesforbunds kriminalpolitiske program (Roald Dahl, anyone?): "Hvor mange stillinger brukes påungdomsforebyggende virksomhet i Norge i dag?Det må tilstrebes at den forebyggende innsatsenmot barn og unge blir tilnærmet likt utført i helelandet, med de samme rapporteringsmål ogretningslinjer."

  A.

  desember 20, 2009 at 01:24

 5. Wow, dette er jo kjempestilig! 😀

  Panne

  desember 22, 2009 at 00:17


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: