Lingvisme

En blogg om språk – skrevet av lingvistikere

Politiet jakter mann som ruller på r-en

with 6 comments

Ifølge Dagbladet jakter Oslo-politiet på en mann «med hovent øye og som ruller på r-en»

Politiet opplyser at offeret fikk inntrykk av at mannen rullet på r-en da han snakket.

Hva vil det si at noen ruller på r-en? I dagligtalen skiller man mellom «rulle-r», og «skarre-r». Skarre-r er den r-en som brukes på sør- og vestlandet, mens rulle-r brukes ellers. Den østnorske r-en faller inn under rulle-r. Av den grunn virker overskriften noe pussig, for mannen er etterlyst i Oslo – der de aller fleste ruller på r-ene ifølge den folkelige definisjonen.

R-en er en komplisert lyd. De fleste andre lyder artikuleres på noenlunde samme måte av alle som snakker et bestemt språk. P for eksempel, er det fonetikerne kaller en bilabial plosiv. Plosiv refererer til artikulasjonsmåten – luft fra lungene stoppes helt ved hjelp av en innsnevring ett eller annet sted i talekanalen, og slippes løs plutselig, slik at vi får en liten «eksplosjon» (derav navnet). D, t, g og k er andre eksempler på plosiver. At en lyd er bilabial, sier noe om artikulasjonsstedet. Leppene klemmes sammen for å skape et lukke i talekanalen, som så åpnes. M og b er andre eksempler på bilabiale lyder.

R derimot, har flere mulige både artikulasjonssteder og ikke minst artikulasjonsmåter. Likevel er den ett fonem, det vil si at de ulike variantene regnes som en og samme lyd av norsktalende. Hvis vi bytter ut p-en i pil med b, får vi bil, som betyr noe annet. Hvis vi bytter ut en rulle-r i ris med en skarre-r, betyr ordet fremdeles ris.

Skarre-r-en artikuleres langt bak i munnhulen, ved den bløte ganen eller enda lenger bak. Den har frikativ artikulasjonsmåte – det vil si at lufta fra lungene bremses veldig, men ikke helt, sånn at turbulens oppstår. Noen skarre-r-er er ikke fullt så «skarrete», og er det vi kaller approksimanter. Lyden bremses enda litt mindre.

Rulle-r-en artikuleres med tungespissen, som slås mot gommen. Slike r-er er det man i dagligtale kaller rulle-r, og det er altså her forklaringa på rulle-r-etterlysninga ligger. I østnorsk ruller nemlig ikke tunga – den slår bare i gommen én gang. I nordvestnorske dialekter er artikulasjonsstedet det samme, men de ruller i ordets rette forstand! Tunga klasker borti gommen flere ganger. Slik kan også østledninger uttale r hvis de skal snakke tydelig og overdrive bevegelsene.

Den etterlyste mannen er antagelig nordvestlending med andre ord – eller fra et land der de har rulle-r-er av den typen vi finner på nordvestlandet. Eller så er han fonetiker og bruker bevisst en karekteristisk type r for å villede politiet…

Tillegg: Etter at jeg la ut denne posten, har Dagbladet endra overskriften:

Jeg er kanskje vrang, men denne kan leses som om det er øyet som ruller på r-en…

Reklamer

Written by Eli Anne

februar 8, 2010 kl. 14:48

Publisert i fonologi, nyheter

6 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fantastisk signalement. Måske var det offeret der var fonetiker.I Danmark er det kun indvandrere der ruller på r'erne. Det danske r er nærmest en vokal i de fleste sammenhænge, medmindre det kommer efter en plosiv.

  Ruben

  februar 8, 2010 at 15:48

 2. Ja dere dansker altså 😛 Har dere noen konsonanter igjen i det hele tatt?

  Eli Anne

  februar 8, 2010 at 21:59

 3. Kanskje de mener at øyet ruller når han artikulerer r?

  I så fall skulle ikke mannen være så fryktelig vanskelig å identifisere.

  A.

  februar 9, 2010 at 22:47

 4. Hahaha, skulle likt å se en sånn mann… En slags feilkobling i ansiktsmuskulaturen kanskje?

  Eli Anne

  februar 10, 2010 at 09:06

 5. Hvis politiet her håper på tips fra publikum bør man nok klikke seg inn på artikkelen og lese mer. Når noen snakker og har rulle-r, får man vel med seg om det høres ut som en utgave av norsk eller om det er gebrokkent norsk, eller et helt annet språk for den del.. Kanskje han er islending..?
  For øvrig har jeg inntrykk av at østlandsk og trøndsk R artikuleres litt lenger fremme, nærmere baksiden av fortennene, enn «rulle-R».. (er selv sunnmøring, så dette «føler» jeg (: )

  Jan-Erik Måløy

  februar 13, 2010 at 16:13

 6. Det er en del individuelle forskjeller i artikulasjonssted, men så vidt jeg (og kolleger jeg har forhørt meg med) veit, er det ingen systematisk geografisk variasjon akkurat når det gjelder r-en. Som selvfølgelig ikke betyr at det er en dum hypotese, men det er altså ikke observert noen slik forskjell.

  Eli Anne

  februar 15, 2010 at 11:09


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: