Lingvisme

En blogg om språk – skrevet av lingvistikere

Å sperge

with 2 comments

Ukas ord: Sperge (v). /spærge/ eller /spø:rge/. Fra engelsk sperg, en trunkering av Asberger’s i Asberger’s syndrome. Asbergers er en form for autisme, «preget av betydelige vanskeligheter i sosial interaksjon og med begrensede og repeterende mønstre av atferd og interesser» (http://no.wikipedia.org/wiki/Aspergers_syndrom). Å sperge vil si å oppføre seg som en stereotyp person med asbergers (og ja, det er ikke et helt stuereint begrep – jeg vil anta at folk som faktisk har syndromet ikke nødvendigvis setter pris på uttrykket). Å sperge vil si å for eksempel være veldig opphengt i detaljer, typisk i så stor grad at det oppleves som sosialt uakseptabelt.

Noen eksempler funnet med Google:

 • Why dont you take a deep breath and stop sperging out.
 • Jay sperged about how different the Harry Potter movies were different from the books, and got thrown out of the theater for disrupting everyone,
 • No you are the one who should really re-read what i said.Also pls stop sperging

Å bruke ord som egentlig har med sykdommer eller syndromer å gjøre til å beskrive mindre attråverdige egenskaper ved andre mennesker er ikke noe nytt – mongo, fra mongoloid. Man bruker forståelig nok ikke denne termen lenger i medisinsk betydning. Ordet funksjonshemma forkortes til hemma, og brukes som skjellsord – jeg husker også varianten hemmagris fra min barndom. På engelsk er spaz en betegnelse for en klumsete eller ubrukelig person, fra spastic, som opprinnelig blei brukt til å beskrive mennesker med cerebral parese.

Reklamer

Written by Eli Anne

desember 30, 2010 kl. 22:08

Publisert i ukas ord

2 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Haha! Denne var fin 🙂

  Gunnhild

  februar 7, 2011 at 13:01

 2. Hei! Har akkurat humret meg gjennom arkivet ditt 🙂 Må bare påpeke at her har du nok falt i ‘sgog’-fella igjen – syndromet heter altså Aspergers, med p.

  Åshild

  februar 27, 2011 at 22:20


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: