Lingvisme

En blogg om språk – skrevet av lingvistikere

Kan man operere seg til bedre uttale?

with 4 comments

Ja, det er et spørsmål man ikke skulle tro så mange stilte seg. Men verden er mer bisarr (bisarrere?) enn man tror, noe vi har sett før i denne posten om søk-koreanere som får ungene sine tungeoperert for at de skal lære engelsk lettere. Sånn for ordens skyld: Dette er selvsagt helt vanvittig – dårlig uttale av fremmedspråk har ikke noe å gjøre med anatomien i taleorganene, det har å gjøre med at man har lært seg lydene i sitt eget språk så godt at det er vanskelig å både oppfatte og produsere lyder i andre språk man lærer seinere i livet.

Det viser seg imidlertid at ironikarusellen har snurra hele veien rundt: I denne artikkelen i Mail Online kan vi lese om Rhiannon Brooksbank-Jones fra Storbritania, som har fått utført den eksakt samme operasjonen for å få bedre uttale av koreansk!

Fra artikkelen:

‘It became apparent after a little while that I was having trouble with the Korean letter ‘L’, which is very frequent and comes from a slightly higher place in the mouth than the English ‘L’, and that my tongue was too short.

‘My pronunciation was very ‘foreign’, but now I can speak with a native Korean accent. The surgical procedure was my only option. It’s not like you can stretch your tongue otherwise. I just decided enough was enough.

Merk for det første den alltid like irriterende formuleringa «uttale av bokstaven». Grrr! Vi uttaler ikke bokstaver, vi uttaler lyder! Jeg er også litt forvirra av hva som menes med at den koreanske /l/-en uttales «høyere i munnen» – jeg kan ikke koreansk, men ifølge det jeg kan se på nettet er både koreansk  og engelsk /l/ alveolare. Jaja, avisen fikk hvertfall en (meget tynn) unnskyldning til å trykke bilder av ei søt jente i skoleuniform.

Written by Eli Anne

august 13, 2011 kl. 11:46

Publisert i lol, språklæring

4 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Daily Mail er vel ei av de avisene som daglig har et blikkfang på side 3, og Rhiannon så jo ut til å ha det som trengs for å passe inn der. Ellers er det vel godt mulig at kort tunge og/eller tjukt tungebånd kan være et handikap ved innlæring av visse språk. Dårlig uttale av fremmedspråk har vel også noe å gjøre med at vi bare er programmert til å lære språk godt i et tidlig stadium av livet. Eller trur du ikke noe på det?

  Koreansk kultur kan være fascinerende, forresten. Buddhismen slo godt an der og landet hadde ry på seg for å være en idyll i førindustriell tid.

  Lars Finsen

  august 14, 2011 at 14:32

 2. Ha ha det er ei classy blekke 😉

  Det er kort tungebånd som hevdes å være problemet er. Noen har ekstrent kort tungebånd, og det vil teoretisk kunne hemme dem noe, men hvorfor skulle det hemme dem mer i fremmedspråk enn i morsmålet?

  Om du kaller det «programmert» er egentlig ikke så nøye; man er flinkere til å lære språk tidlig i livet enn seinere. Noen mener at det eksisterer en «kritisk fase» og at evnen daler kraftig etter det, andre mener at det går mer gradvis. Man er vel dårligere til å lære generelt seinere i livet, ikke bare språk.

  Anonym

  august 14, 2011 at 14:49

  • Eeeeeh ja det var forresten meg, Eli Anne som skreiv den kommentaren. Glømte å logge meg inn!

   Anonym

   august 14, 2011 at 14:50

 3. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

  kids clothing brands

  juni 29, 2013 at 02:04


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: